''Οι γνώμες τελικά διαμορφώνονται από τα αισθήματα και όχι από το μυαλό.''
Αφορμή για αυτήν την ανάρτηση αποτέλεσε το πρόσφατο σκάνδαλο της ''cambridge analytica''.Περιληπτικά αναφέρω για όποιον δεν έτυχε να το παρακολουθήσει ότι κατηγορείται η συγκεκριμένη εταιρία για χειραγώγηση εκλογικών αναμετρήσεων ανά τον κόσμο με πιο προβεβλημένο το θέμα των αμερικανικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για το brexit.Αυτό που έκανε ,μεταξύ άλλων πιο old school μεθόδων,
ήταν να αντλήσει παρανόμως πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών των social media και να δημιουργήσει ένα πιο ''προσωποποιημένο'' προφίλ του εκάστοτε εκλογικού σώματος ώστε να στοχεύσει ο υποψήφιος πρόεδρος(πχ τραμπ) με προσωπικά μηνύματα στο ζήτημα που απασχολούσε περισσότερο τον κάθε ψηφοφόρο και το οποίο φυσικά θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε - σκοπός ήταν να ''χτυπήσει'' στο συναίσθημα καθενός ξεχωριστά .Η θέση της cambridge analytica ,καταγεγραμμένη από το channel 4,προς τους μεγάλους πελάτες της ήταν πως οι πολιτικοί κάνουν ένα στρατηγικό λάθος προεκλογικά-επιλέγουν να μιλούν για γεγονότα ενώ πρέπει να στοχεύουν στην καρδιά του ψηφοφόρου και στο συναίσθημα και πλέον αυτή είχε τον τρόπο ,μέσω των social media, να δώσει για τον κάθε ψηφοφόρο το συναισθηματικό του προφίλ και το μήνυμα που θα τον άγγιζε.Χαρακτηριστικά ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας που να γνωρίζει καλύτερα πλέον έναν άνθρωπο από τον προσωπικό του υπολογιστή..
Προφανώς η χειραγώγηση της δημοκρατίας με τέτοιες μεθόδους δεν είναι ακόμα νομοθετικά κατοχυρωμένη παρότι όλοι γνωρίζουμε πλέον εμπειρικά πως δεχόμαστε
καθημερινά μηνύματα διαφημιστικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με τις ιντερνετικές μας αναζητήσεις και άρα εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι οι πληροφορίες μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια.
Ξεπερνώντας όλα τα παραπάνω,τα οποία δεν ξεπερνιούνται και εύκολα είναι η αλήθεια,
θα ήθελα να εστιάσω στον πυρήνα του θέματος που είναι τελικά με ποιόν τρόπο αποφασίζουμε ή καταλήγουμε σε μία άποψη στην καθημερινότητα μας και στη ζωή μας γενικότερα.Και αν τελικά αυτός ο τρόπος είναι ο ενδεδειγμένος για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ,περισσότερο από ποτέ,έχουμε όλοι μας βρεθεί αντιμέτωποι με τα συμπεράσματα της ψυχρής λογικής και το συνάισθημα ή το θυμικό απέναντι.Είναι γεγονός πως όλοι σχεδόν σοκαριστήκαμε όταν ακούσαμε στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης γνωστή πολιτευόμενη ακαδημαική καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών κιόλας(!) να μας εισάγει απότομα σε προτεσταντικές λογικές δηλώνοντας πως :''Δεν υπάρχουν άτυχοι άνθρωποι,αλλά άνθρωποι που έκαναν λάθος επιλογές'' αιτιολογώντας(ή ξεπλένοντας) την ανάγκη για περικοπές στα μέτρα κοινωνικής στήριξης ουσιαστικά.
Ας αφήσουμε όμως και την πολύπαθη κοινωνικοπολιτικοοικονομική κατάσταση της ευρώπης και ας το κάνουμε ακόμα πιο απλό και στα δικά μας συνήθη μέτρα και αντικείμενα διαμάχης.Τι είναι αυτό που οδηγεί τον οργανισμό του μπασκετικού παναθηναικού και τους εκπροσώπους του να διαλαλούν πως στόχος μας είναι η επιστροφή στην κορυφή και τα φ4 τη στιγμή που με βάση τη λογική δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με το 1/3 του μπάτζετ των ανταγωνιστών του.Είναι το θυμικό και το συναίσθημα και ακριβώς σε αυτό στόχευσε το καλοκαίρι προς εμάς τους κατεξοχήν
και εξ ορισμού συναισθηματικά εξαρτημένους από την πράσινη φανέλα οπαδούς και πέτυχε διάνα-νέο ρεκόρ εισητηρίων διαρκείας..
Θα ήθελα να το χοντρύνω και να μιλήσω και για το θεσμό της οικογένειας και τον συναισθηματικά ετεροβαρή τρόπο που εκπαιδεύει τα τέκνα της ενισχύοντας το συναισθηματικό δίκαιο έναντι του λογικού αλλά θα ξεφύγουμε και έχω και τη φωλιά μου λερωμένη..
Είναι εμφανές νομίζω πως αδυνατώ να καταλήξω σε ξεκάθαρα συμπεράσματα.Είναι εμφανές επίσης πως χειραγωγούμαστε ποικιλοτρόπως καθημερινά διότι εντοπίζονται οι συναισθηματικές μας αδυναμίες που θολώνουν την κρίση μας.
Η μόνη θέση που μπορώ να πάρω στο ζήτημα είναι πως από τη στιγμή που οι κοινωνίες ίσων ευκαιριών παραμένουν ουτοπικές φαντασιώσεις επιθυμώ έστω και σαν
αποτέλεσμα συναισθηματικής και όχι λογικής προσέγγισης κοινωνίες δεύτερων και τρίτων ευκαιριών όσο κι αν κοστίζει.
Ας πούμε πως η ιστορία της ανθρωπότητας είναι ποτισμένη από συναισθηματικές αποφάσεις που βασίζονται στις μνήμες ,τα βιώματα,τις θρησκείες,τις ιδεολογίες και πως επιλέγουμε σε πολλά καίρια ζητήματα να αγνοούμε την επιστήμη και τον ορθολογισμό.Το ερώτημα είναι αν κάνουμε καλά.
Πολυ ωραίο σχόλιο και σκέψεις εντός αυτου.
Καταρχας συντασσομαι και εγω με την αποψη του Spencer που παραθετεις στην εισαγωγη του κειμενου σου. Ειναι σαφες πως το μεγαλυτερο μερος των μαζων ωθείται σε αποφαση και κριση εναντι καποιων πραγματων βασει κυριως του θυμικου παρα του λογικου του.
Και για μενα αυτο ειναι διαχρονικο πρόβλημα.
Στο ''Burn your Gods...'' ειχα θίξει την εννοια της αλαζονειας οπως θυμασαι και το πως αυτη ειναι κριτηριο συμπάθειας εναντι καποιου αλλου, σε σχεση αν αυτος ο αλλος ειναι φίλος ή αντιπαλος. Εν ολιγοις δε μας ενδιαφερει στην πραγματικοτητα η ιδια η πραξη ως πραξη αλλα απο ποιον τη βλεπουμε να εκτελειται.
Κρινουμε συνηθως δηλαδη κατα το δοκουν.
Χρειαζεται δύναμη για να πας κοντρα σε κατι το οποιο ''το γουσταρει ο πολυς ο κοσμος'' γιατι συνηθως αυτο το ''γουστο'' εχει να κανει πολυ με οχι λογικα εκπορευομενα συμπερασματα αλλα αυτο που ονομαζω εγω ως προβλημα της συμπαθειας και στο οποιο θα επανελθω εν ευθετω χρονω.
Στο τελευταιο σου ερωτημα εγω δεν εχω καμια αμφιβολια. Οχι δεν πραττουμε καλα οταν αγνοουμε την επιστημη και τον ορθολογισμο. Κυριως το δευτερο.
Γενικα να ξερεις πως εχουμε να πουμε πολλα στο μελλον επι των θεματων που θιγεις..
αρχικά σε ευχαριστώ prof για τα καλά σου λόγια .
προσωπικά είμαι αρκετά διχασμένος με το θέμα και ανυπομονώ να διαβάσω και άλλες οπτικές γύρω από αυτά τα ζητήματα.
είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αντιταχθείς σε κάποιον ή κάτι με τον οποίο ή το οποίο είσαι συναισθηματικά δεμένος και από την άλλη το ''tough love'' είναι αρκετά αμφιλεγόμενο στην πράξη.
αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε φορά αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος είναι και λάθος ή αποτέλεσμα συναισθηματικής χειραγώγησης ,είναι λεπτές οι ισορροπίες αρκετές φορές.
όπως είπα θα ήθελα να διαβάσω και άλλες απόψεις για όλα τα παραπάνω..
Ωραίο σχόλιο @tom.bertm . Τα ερωτήματα που θέτεις είναι βαθιά φιλοσοφικά. Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας έχουν ασχοληθεί με το θέμα του ορθολογισμού και κατά πόσο πρέπει οι αποφάσεις μας να επηρεάζονται από το συναίσθημα ή αλλιώς το θυμικό μας. Προσωπική μου άποψη είναι πως η λογική πρέπει πάντα να κυριαρχεί σε τέτοια διλήμματα, όμως κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνουμε δεν είναι πάντα δυνατό. Είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές για να λειτουργούμε, χωρίς το συναίσθημα. Κι αν μπορεί να το κάνει ένας δεν σημαίνει πως μπορεί να το κάνει και η πλειοψηφία. Για αυτό πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει την δική του ισορροπία ανάμεσα στην λογική και το θυμικό του. Να υπάρχει η μεσότητα, όπως σωστά αναφέρει και ο Αριστοτέλης στα έργα του.
Στο μπασκετικό κομμάτι τώρα, δεν νομίζω πως η επιστροφή του Παναθηναϊκού στην elite του Ευρωπαϊκού basket είναι αδύνατη (με βάση την λογική) και είναι δυνατή μόνο στο μυαλό των Παναθηναϊκών (δηλαδή των ανθρώπων που λειτουργούν με το συναίσθημα για την ομάδα). Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει παραδείγματα ομάδων που έφτασαν κοντά στην κορυφή ή ακόμα και σε αυτή με παρόμοιο budget με το σημερινό των πρασίνων. Ο Ολυμπιακός της τελευταίας επταετίας είναι το κλασσικό παράδειγμα, η περυσινή πορεία της Zalgiris ένα άλλο, η Baskonia του Perasovic και η Lokomotiv του Μπαρτζώκα άλλα δύο παραδείγματα. Τρόπος για επιστροφή στην κορυφή υπάρχει ακόμα και με λιγότερα χρήματα, το θέμα είναι πως ακόμα τον ψάχνουνε στον Παναθηναϊκό.
σε ευχαριστώ saras και ναι μια πρόταση μπορεί να είναι η εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στα 2,όμως δεν ξέρω κατά πόσο είναι δυνατόν αυτό πλέον με την ταχύτητα των εξελίξεων και της πληροφορίας στις εποχές μας.υπάρχει και η εκδοχή του HyperNormalisation ,το οποίο συστήνω σε όποιον δεν το έχει δει και έχει μερικά αρκετά ενδιαφέροντα σημεία σχετικά.
@tom.bertm Ένα πραγματικό άρθρο διαμαντάκι για το forum. Σε ευχαριστούμε ειλικρινά για το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα που θίγεις. Θα προσπαθήσω να αναπτύξω τη δική μου οπτική πάνω στο θέμα που θέτεις.
Καταρχάς συμφωνώ με τη διαπίστωση του Spencer πως γενικότερα οι γνώμες διαμορφώνονται κυρίως από τα συναισθήματα και όχι με βάση τη λογική. Το βλέπουμε να συμβαίνει κατά κόρον. Με εσφαλμένα νομίζω αποτελέσματα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Από τις διαπροσωπικές σχέσεις μέχρι το οτιδήποτε που αφορά εμάς. Αυτό βέβαια ισχύει όταν η γνώμη σχετίζεται καθαρά με εμάς. Δηλαδή όταν κυριαρχεί το συναίσθημα.
Όταν έχουμε να διαμορφώσουμε μια γνώμη, μια άποψη, ή να δώσουμε μια συμβουλή ως ουδέτεροι παρατηρητές συνήθως εφαρμόζεται η λογική με αποτέλεσμα η οπτική και ταυτόχρονα η κρίση να είναι σαφώς πιο καθαρή. Φαντάζομαι οι περισσότεροι εξ ημών δίνουμε πολύ πιο σωστές συμβουλές σε φίλους μας για θέματα που δεν μας επηρεάζουν αλλά όταν έχει να κάνει με δικές μας αποφάσεις τα κάνουμε σαλάτα. Για να κάνω και τη μεταφορά στο μπάσκετ. Πόσες φορές ως φίλαθλοι-οπαδοί του Παναθηναϊκού εν προκειμένω λειτουργούμε με βάση το θυμικό??? Πολλές για να μην πω όλες. Όταν όμως σου ζητηθεί η άποψή σου για μια τρίτη ομάδα που έχει τύχει να παρακολουθείς, η κρίση σου εκεί συνήθως είναι to the point. Παρεμπιπτόντως για το θέμα των διαρκείας που έθιξες θα παραθέσω τη φράση του Λίνκολν
"Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό"
Προφανώς και δεν είναι καθόλου εύκολο να διαμορφώνουμε τη γνώμη μας με βάση τη ψυχρή λογική. Δεν είμαστε υπολογιστές. Για όποιον το κάνει να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω αν τον ζηλέυω ή τον λυπάμαι. Κι αυτό γιατί στην τελική το συναίσθημα είναι αυτό που θα σε πονέσει περισσότερο αλλά και θα σου δώσει και τη μεγαλύτερη δυνατή ευχαρίστηση.
Το ιδανικό προφανώς είναι αυτό που προτείνει ο Saras στο δικό του σχόλιο, να υπάρχει δηλαδή ισορροπία, αλλά δεν νομίζω πως είναι εφικτό. Αυτό που από τα μέχρι τώρα "χιλιόμετρα" που έχω γράψει στη ζωή βλέπω, είναι πως όσο αυξάνεται η εμπειρία και τα "χαστούκια" που εισπράτεις, μαθαίνεις να μετριάζεις στο μέτρο του εφικτου το ποσοστό του συναισθήματος και να αυξάνεις το ποσοστό της λογικής και στις απόψεις σου και στις πράξεις σου.
Επιπρόσθετα υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων, η οποία σχηματίζει άποψη ή πράττει μη λογαριάζοντας ούτε συναίσθημα, ούτε λογική, αλλά με μόνο κριτήριο το προσωπικό συμφέρον. Υπήρχε, υπάρχει, και πάντα θα υπάρχει. Το κακό-λυπηρό είναι ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή κατηγορία κερδίζει έδαφος.Καλή συνέχεια φίλε μου. Εξαιρετικός.
φίλε badis σε ευχαριστώ για τα λόγια σου και την οπτική σου,με την οποία ταυτίζομαι αρκετά στην πορεία της ζωής.είναι αλήθεια πως είμαστε καλύτεροι συμβουλάτορες για τους τρίτους απ ότι για μας τους ίδιους και ναι η αιτία είναι η συναισθηματική μας εμπλοκή .επίσης συμφωνώ πως μεγαλώνοντας ενισχύονται οι άμυνες και προσπαθούμε να αποφύγουμε την υπερβολική συναισθηματική έκθεση και ναι γεμίσαμε με συμφεροντολόγους.το ζήτημα της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι μεγάλο και σχετίζεται άμεσα με όλα αυτά.ελπίζω να έχουμε ξανά την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και να δούμε και άλλες πτυχές αυτών των θεμάτων και τι αντίκτυπο έχουν κοινωνικά.
Ενδιαφέρον άρθρο. Δυο τρεις σκέψεις.
Συνηθίζουμε στις κουβέντες μας και στην προσπάθεια να αναζητήσουμε τον τρόπο που διαμορφώνεται η κρίση μας να διαχωρίζουμε το συναίσθημα από την λογική. Εδώ νομίζω πως υπάρχει μια σύγχυση. Συγχέεται ο συναισθηματικός κόσμος που κουβαλά ο καθένας με την συναισθηματική έξαρση της στιγμής. Το ‘’συναίσθημα’’ γενικά και αόριστα συμπυκνώνει πολλές έννοιες. Το συναισθηματικό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου είναι μια δυναμική διαδικασία και σχετίζεται με το παρελθόν. Κάθε στιγμή που περνά προσθέτει στο συναισθηματικό υπόβαθρο. Αυτό το είναι το προσδιοριστικό στοιχείο της κρίσης μας.
Για παράδειγμα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζω το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα σε σχέση με τον αντίστοιχο ενός συντηρητικού ανθρώπου είναι διαφορετικός. Δεν είμαι εγώ ο λογικός κι αυτός ο παράλογος ή το αντίθετο. Οι κρίσεις μας διαφέρουν λόγω του συναισθηματικού υπόβαθρου.
Επομένως, η λογική προσέγγιση ενός ζητήματος όχι μόνο δεν αποκλείει την επίδραση του συναισθηματικού υπόβαθρου αλλά αντίθετα την προαπαιτεί. Αντίστροφα, αποκλείει στιγμιαίες συναισθηματικές εξάρσεις.
Στον ΠΑΟ αφού το εξειδικεύεις συμβαίνει το εξής παράδοξο. Μια μεγάλη μερίδα των φίλων της ομάδας επιδεικνύουν εντυπωσιακή ωριμότητα σε αντιδιαστολή με την διοίκηση. Στον ΠΑΟ συμβαίνει το καταπληκτικό οι φίλοι της ομάδας να κρατούν μικρό καλάθι και να συνιστούν το ίδιο στην διοίκηση!!! Κι αυτό συμβαίνει γιατί το συναισθηματικό υπόβαθρο αυτής της κατηγορίας μπασκετόφιλων έχει χτιστεί στα ένδοξα χρόνια της ομάδας όπου εκτός των τροπαίων άφησαν μια διαφορετικού τύπου παρακαταθήκη εκπαιδεύοντας κοινό. Κοινό που έχει μάθει να παρατηρεί, να καταλαβαίνει και να αναλύει.
Αν δει κάποιος τώρα τον τρόπο που διοικείται η ομάδα θα αντιληφθεί την διαφορά μιας και πολύ συχνά έχουμε την εμφάνιση των συναισθηματικών εξάρσεων. Μια σειρά από αποφάσεις το πιστοποιούν. Αποφάσεις που λαμβάνονται συνήθως υπό την πίεση της στιγμής. Της στιγμής που απαιτεί δράσεις. Της στιγμής που πιέζει αφόρητα. Οι αποκαλούμενες εν θερμώ. Η διαχείριση αυτής της πίεσης απ’ όποιον την υφίσταται καθορίζει τον βαθμό της επάρκειάς του.
Το κλείνω. Το πρόβλημα του ΠΑΟ, λοιπόν, δεν είναι ο συναισθηματισμός των οπαδών που φαντασιώνονται την αναβίωση της μεγάλης ομάδας του παρελθόντος. Το λάθος δεν είναι πως θέλεις F4 που δεν τον λες και εξωπραγματικό στόχο. Το λάθος είναι ότι θέλεις το F4 χωρίς να έχεις εξαντλήσει τις δυνατότητες που σου παρέχουν τα διαθέσιμα εργαλεία. Σαν να βάζεις το κάρο μπροστά απ’ το άλογο. Φρόντισε να αξιοποιήσεις όσα έχεις στην διάθεσή σου και η κατάληξη θα είναι το F4 ακόμη και το 7ο.
φίλε 77 συμφωνώ πως ο συναισθηματικός μας κόσμος είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και βέβαια υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση που έχει απέναντι στο μεταναστευτικό παράδειγμα που αναφέρεις ένας συντηρητικός με έναν προοδευτικό άνθρωπο.θεωρώ βέβαια πως υπάρχει και η λογική -ψυχρή προσέγγιση του θέματος που κατά την άποψη μου είναι πως από τη στιγμή που βρέθηκαν και απ ότι φαίνεται θα μείνουν για αρκετά χρόνια πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας η λειτουργική λύση είναι να αφομοιωθούν ,να μορφωθούν (αναφέρομαι στα παιδιά κυρίως) ,να μπουν στην αγορά εργασίας και να προσφέρουν στο κράτος όπως και οι υπόλοιποι.οτιδήποτε άλλο όπως περιθωριοποίηση τους κλπ θα αποβεί ζημιογόνο για τη χώρα και για όλους μας μακροπρόθεσμα.αυτή η τοποθέτηση δεν χρειάζεται συναισθηματικά στοιχεία για να σταθεί (διότι για πολλούς από εμάς υφίσταται και ζήτημα αλληλεγγύης,ανθρωπιάς κλπ) αλλά αντιμετωπίζει το πρόβλημα στο πρακτικό του σκέλος.
Για τον μπασκετικό παναθηναικό και την όντως ώριμη στάση που κρατάει μεγάλη μερίδα των οπαδών μας θεωρώ πως είναι ένα πάρα πολύ ωραίο παράδειγμα ψυχολογικού πειράματος.Δες την εξαγριωμένη στάση των οπαδών του οσφπ από την άλλη.Μου μοιάζει σαν και οι 2 μερίδες οπαδών να προσπαθούν να φέρουν ισορροπία στο αντίστοιχο πλαίσιο που κινούνται.Τον ρόλο του ανώριμου τραμπούκου στον μπασκετικό παο τον έχει αναλάβει ο γιαννακόπουλος και αντανακλαστικά οι οπαδοί του παο εμφανίζονται πιο ώριμοι για να εξισορροπηθεί μια κατάσταση.Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στον μπασκετικό οσφπ ,οι οπαδοί έχουν αποφασίσει πως οι αφοι είναι φλώροι και σοφτ και ως εκ τούτου έχουν αναλάβει να φέρουν τα στοιχεία της αγριάδας και του τραμπουκισμού οι ίδιοι για να έλθει και εκεί μια άτυπη ισορροπία στο πλαίσιο.
Το πρόβλημα και για τους 2 είναι ότι έχουν εκπαιδευτεί σε λάθος πλαίσιο και με λάθος πρότυπα.Αυτό που λέει ότι ο ''άντρας'' αν δεν τα βροντήξει και δεν τσαμπουκαλευτεί δουλειά δεν κάνει..
Γραφεις '' Κι αυτό συμβαίνει γιατί το συναισθηματικό υπόβαθρο αυτής της κατηγορίας μπασκετόφιλων έχει χτιστεί στα ένδοξα χρόνια της ομάδας όπου εκτός των τροπαίων άφησαν μια διαφορετικού τύπου παρακαταθήκη εκπαιδεύοντας κοινό. Κοινό που έχει μάθει να παρατηρεί, να καταλαβαίνει και να αναλύει. ''
Θεωρω πως υπερβάλλουμε κανοντας αυτοαναφορα με τη γενικη υποσημειωση πως μαθαμε να παρατηρουμε και να αναλυουμε.
Ενα ειδος μπασκετ εμαθε αυτο το κοινο και το χειροτερο ειναι πως απεκλεισε μεσα απο αυτη τη διαδικασια οτιδηποτε αλλο με μια ακρως συντηρητικη προσεγγιση που παραπεμπει στη σχεση Χριστιανων και Ειδωλολατρων οταν επικρατησαν οι πρωτοι.
Ενα κοινο το οποιο στη βαση του απορριπτει οτιδηποτε μη Σερβικο ως κατευθυνση μπασκετ και ταυτοχρονως κοροιδευει το υπολοιπο Συμπαν που παιζει ''πιο ελευθερα'' κατ'αυτους (που ειναι μια τεραστια γενικευση) ειναι ενα κοινο περισσοτερο ημιμαθες παρα καποιο που παρατηρει, καταλαβαινει και αναλυει.
@Profanatica
Μα το απόσπασμα που παραθέτεις δεν έχει να κάνει μ’ αυτήν την διάσταση. Με το τι μπάσκετ έχουν συνηθίσει να βλέπουν. Η αναφορά μου είχε στόχο να περιγράψει πως ο ΠΑΟ διαθέτει κοινό που αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες της ομάδας κάθε χρονιά, που αυτή τοποθετείται βάσει του ανταγωνισμού, ότι για να φτάσεις στον τελικό προορισμό χρειάζονται μέθοδος, υπομονή και συνέχεια, δεν αγοράζει εύκολα τις εξαγγελίες κάθε Σεπτέμβρη και προφανώς δεν αποδέχεται την μετάθεση ευθυνών κάθε Απρίλη. Η φετινή σεζόν είναι απ’ τις πιο χαρακτηριστικές. Οι περισσότεροι κατάλαβαν από νωρίς προς τα πού οδεύει η φετινή πορεία στην Ευρωλίγκα.
Το ζήτημα που θίγεις το ‘χουμε συζητήσει και παλιότερα. Είναι γεγονός πως το κοινό παραδοσιακών δυνάμεων της Ευρώπης έχει ταυτίσει την ομάδα του μ’ ένα συγκεκριμένο στυλ το οποίο αποδείχτηκε αποτελεσματικό στο παρελθόν. Διαφορετικά είναι γαλουχημένο μπασκετικά το κοινό της Μπασκόνια, της Μακάμπι, της Μπάρτσα, της Ρεάλ και των δικών μας εδώ. Μια καλή ιδέα είναι να κάνουμε την σχετική κουβέντα στο τέλος της σεζόν αφού θα έχουμε ένα επαρκές δείγμα ομάδων στα οικονομικά δεδομένα των πράσινων όπου φέρνουν διαφορετικές αγωνιστικές προτάσεις στο τραπέζι. Ξέρεις την άποψή μου. Ο ΠΑΟ με τα λεφτά που διαθέτει μπορεί ευκολότερα να ακολουθήσει τον δρόμο της Μπάγερν παρά της Αρμάνι. Το γράφω σχηματικά και καθαρά ως αγωνιστική ταυτότητα.
Απλώς να σημειώσω εδώ πως μετά την φυγή του Ζοτς ο ΠΑΟ έχει δοκιμάσει κατά καιρούς να παίξει έξω απ’ την συγκεκριμένη νόρμα και δεν κατάφερε τίποτα φοβερό.